Glista za Jelenu

“Glista za Jelenu”, knjiga koja će roditeljima olakšati, a deci ulepšati život

Posted by

„Život je pun malih čudesa… za one koji veruju u njih. Tome učim decu“.

Mislim da sam posle ove rečenice koju sam pročitala u knjizi „Glista za Jelenu“ Dušana Pejčića kao po automatizmu poželela da baš on, ili makar neko ko približno kao on razume da je ovaj svet čaroban bude učitelj mom detetu.

Od kada se Mihailo rodio, važno mi je bilo da ga naučim samo jednu stvar – da OSEĆA. Istinski da oseća život. Ne da bude, kako to danas psiholozi vole da kažu „hipersenzitivno dete“ već da ume da prepozna i oseti sreću, radost, ematiju, bol, tugu, strast, razočarenje, ljubav, veru, nadu, dopadanje, blagost, milost.

View this post on Instagram

#glistazajelenu #pričeodeci #deca

A post shared by dušan pejčić (@dule.pejcic) on

Upravo to nas uči ova knjiga – kako decu podučiti emocijama, kako ih pustiti da prožive i prežive i one ne tako prijatne, kako da steknu hrabrost, kako da vole i kako da se nose sa razočarenjima.

Čvrstog sam uverenja da decu nije teško naučiti da veruju, jer ona u svojoj iskrenosti i neiskvarenosti sve vide kao čudo, već je teško čuda sačuvati i naučiti ih da ih vide i traže i onda kada život počne da „melje“. Upravo tome, „Glista za Jelenu“ uči roditelje i baš zbog toga vam je od srca preporučujem. Zato što su čuda svuda oko nas, a mi ih često, umorni od svakodnevice ne vidimo.

Kroz 24 kratke priče ovaj učitelj sa višedecenijskim iskustvom u radu sa decom nam pokazuje da kako u životu, tako i u vaspitanju postoje konstante – ljubav, nežnost, brižnost, lepo vaspitanje. Podseća nas da su dečiji problemi podjednako veliki, a da je pravilni putokaz kojim će ih rešavati možda i naš najvažniji zadatak kao roditelja, ali i školskih učitelja.

Rad sa decom se ne zove uzaludno – rad. Upravo Pejčićeva iskrenost da ćete potrošiti mnogo živaca, ali i da se shodno tome možete nadati adekvatnoj nagradi daje onaj vetar u leđa roditeljima ili učiteljima kada se sapletu o vlastite zablude o vaspitanju i životu.

Svako novo poglavlje nosi novu životnu lekciju kroz koju se podsećamo pravih životnih vrednosti, kao i da smo sami stvorili svoje ispitivače i da ćemo rezultate testa „života“ videti tek kada naša deca stasaju u ljude.

Ono što je meni posebno bilo zanimljivo jeste pristup dečjim ljubavima, zaljubljivanju, simpatisanju i dopadanju. Činjenica je da su ljubavni problemi jedni od najčešćih, kao i da je njihova „težina“ može biti podjednako velika u sedam, kao i u trideset i sedam godina.

Ukoliko imate dete školskog uzrasta, obavezno pročitajte priču o odlasku na rekreativnu nastavu zato što verodostojni prikaz dečijih putovanja nisam pročitala, te verujem da ćete bolje razumeti svoju decu, ali i nastavnike kojima ih poveravate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s