SVETOSAVLJE JE LJUBAV: 20 saveta učitelja kako da volite svoje dete

Posted by

Od svih učenja na ovom svetu, najdraže mi je učenje o ljubavi, i to ono svetosavsko. Ono znanje o ljubavi, milosti, veri i tradiciji koje ponesete iz kuće, a u školi vam ga kroz proslavu Svetog Save nadogarade. Onda izađete iz škole, a ljubav nastavi da raste sve do momenta dok vi ne postanete ta “kuća” iz koje neko sutra treba da ponese makar zrno istog znanja.

Učitelj Dušan Pejčić mi je pre mesec dana lepo rekao:”Mi smo ono što će naša deca biti”. Mi smo ti koji treba da slave ljubav, da vole. I zato roditelji, danas, na Svetog Savu se vama, umesto deci, obraćamo. Neka vas krivine na vašim putevima ne uplaše, neka vas ne zavaraju. Ne zaboravite na svetosavsku ljubav koju ste učili godinama. Na sve ono što ona nosi – veru u Boga, u čuda, u mir, na saosećanje, istrajnost, lepotu, nadu, znanje, tradiciju, dom. Ne zaboravite kroz život na svetosavlje, koje je pre svega radost u duši. Ona radost, koju treba da naučimo našu decu, jer za sve ostalo, tu su učitelji, nastavnici, škole i na kraju krajeva – život.

Zašto želim da moje dete upozna svaki pedalj svoje zemlje

Na dan kada slavimo Svetog Savu, slavu svih nas, učitelj Dušan Pejčić podseća nas na 20 saveta kako da volimo svoju decu.

INTERVJU! Pitala sam učitelja kako da nam deca budu srećna i oduševila se odgovorom: Pročitajte savete čoveka koji se decom bavi tri decenije

Kako voleti svoje dete?

 1. Volite vašu decu baš onakva kakva su. Ona su vaše ogledalo. Vi ste detetov prvi i najvažniji model u životu.
 2. Ne upoređujte ih sa drugom decom. Svako dete je „jedinstvena kombinacija“.
 3. Kada detetovo ponašanje zasluži kritiku, izrecite je, ali ne preterujte. Previše kritike stvara nesigurno i zbunjeno dete. Dovoljno je da mu pokažete da vam se ne dopada njegovo ponašanje.
 4. Nikad ne kritikujte ličnost deteta. Kritikujte njegovo ponašanje.
 5. Podržite svaki uspeh koji dete postigne koliko god on „mali“ bio. Još ga jače i više podržite u neuspehu!
 6. Pokažite razumevanje ako mu je škola teška ili dosadna. Zamislite da VAS neko tera da učite nešto što vas ne zanima ili vam je dosadno!
 7. Odvojte u svakom  danu vreme da mu posvetite pažnju. I pola sata dnevno pune pažnje vredi više nego sati provedeni  u istom prostoru u kome ne komunicirate sa njim!
 8. Verujte svom detetu, ali nikada potpuno i bezrezervno. Deca su subjektivna u uočavanju sveta i događaja oko njih.
 9. Grlite vaše dete i mazite ga. Ne postoji detetu razumljiviji način da mu pokažete koliko ga volite.
 10. Igrajte se sa detetom. Uđite u njegov svet mašte. Učite ga i igre koje ste vi voleli. Probudite dete u sebi. Bićete mu super heroj detinjstva!
 11. Detetu nemojte mu biti drug. Budite mu roditelj. Dete ima neke druge drugove, ali nema druge roditelje.
 12. Čitajte mu priče i kada nauči da čita. Ne uskraćujte mu priliku da vas sluša dok mu objašnjavate momente u priči koje ne razume.
 13. Pevajte sa njim pesme koje voli. Ako nemate sluha biće još zabavnije!
 14. Upoznajte tehnologije koje ono poznaje, a vi ne. Bićete mu još bliži, a i kontrolisaćete opasnosti koje prete.
 15. Usmeravajte ga na bavljenje sportom. Učite ga da se kotrlja, trči, skače, vrti  se, penje na drvo… Motoričke veštine su osnov razvoja inteligencije.
 16. Zovite detetove drugove da vam svraćaju u dom. Imaćete priliku da vidite ko su drugovi i kako se vaše dete ponaša među njima.
 17. Učite ga da poštuje starije i da im se tako i obraća. Dozvoliti detetu da bude u „istoj ravni“ sa odraslima neće stvoriti od njega osobu vrednu poštovanja istih.
 18. Učite dete šta je pravo drugarstvo. Lakše će nalaziti drugove i prepoznavati one koji to nisu.
 19. Pokazujte mu svoje emocije, jasno i slobodno. Samo tako će naučiti da bude empatično i socijalno inteligentno.
 20. Zapamtite da su vaša deca vaša zaostavština života celom svetu. Ono što će ona biti je jedino što se „računa“ kao vaš pravi uspeh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s