Cveće

Ako nešto o životu treba da naučite u decembru, neka to bude OVO

Posted by

– Zašto želiš da smanjiš kafu, kada ti to predstavlja uživanje?, pitao me je kada je video moju objavu o tome kako ću omiljeni napitak zameniti limunadom.

– Previše uživam.

– To ne postoji. Čak je i sama ta rečenica paradoks.

– Mene su učili da ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u uživanju.

– Jok. Stara škola, ne važi više.

Odzvanjale su mi njegove reči dok sam u ruci držala vodu s kriškom limuna, a čeznula za vrućom gorkom kafom. Ne postoji previše uživanja. Paradoks.

Najbolji saveti o životu koje sam dobila od muškaraca

Razmišljam, možda je u pravu. Nije da sam jednom u životu prekinula neko zadovoljstvo kako ne bih “preterala”. Nije da nisam mnogo puta nasilno prekidala smeh i dobro druženje zbog straha da “ko se mnogo smeje, kasnije plače”.  A nije ni da nisam uhvatila sebe kako kažem detetu: ” Nemoj da posle bude igračka plačka”. Jesu li nas stvarno pogrešno učili? Da se ne zalećemo, da se ne opuštamo previše, da uvek budemo u stezi šta če biti posle. U toj bojazni za posle uglavnom izgubimo ono što je sada.

30 životnih lekcija koje sam naučila za 30 godina

Jok. Stara škola, ne važi više, i dalje odzvanja u glavi.

Jedna od divnih stvari koje je ubrzanje vremena u novom veku donelo je činjenica da smo postali svesni da nam je vreme ograničeno i da teče brzo. Da je momente čarolije moraš da uhvatiš, a trenutke zaustaviš. Da živiš za njih. Da moraš sam da ih stvoriš, primetiš, zaustaviš i produžiš. Jer, sutra je već sad, a sad je već prošlo.

O samom uživanju ne bih mnogo govorila jer o tome šta je za koga uživanje nisu se složili ni teoretičari hedonizma, što je dobro, jer ukazuje na to da svako vreme i svaka osoba ima svoju meru zadovoljstva. Teorija o uživanju kaže da je važno samo da vaše zadovoljstvo ne povređuje niti ugrožava nekog drugog. Kao dopunu tome, savremeni duhovnjaci će ipak naglasiti da ćete najveće uživanje dostići ako dotaknete na lep način nečiji život.

Bila sam u Višegradu i hodala Andrićevim ulicama: Evo zašto morate da posetite ovaj grad

Elem, ako je neki mesec idealan za usvajanje “nove škole uživanja”, kako ju je nazvao moj prijatelj, onda bi to bio decembar. Ne postoji mesec u kome se više grlimo, ljubimo, upućujemo lepe misli i želje, nadamo, isčekujemo, planiramo, radujemo. Isčekujemo novi početak i nove pobede. Opraštamo. Ni u jednom drugom mesecu ne verujemo toliko u ljubav i kuvano vino. Cimet ne miriše isto u decembru i februaru. Dečije okice ne tragaju za Deda Mrazom tokom ostatka godine. Ne, decembar nije hladan mesec, već jedan od najtoplijih u godini. Greju ga uživanja.

A ja sada odoh da skuvam kafu. U pravu je čovek, nekih stvari se ne treba odrcati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s