Izložba "Čistač"

Bila sam na izložbi Marine Abramović i imam samo jednu reč da kažem – HRABRO!

Posted by

Retrospektivna izložba Marine Abramović „Čistač“ otvorena je u Muzeju savremene umetnosti pre dva meseca. Nisam žurila da je vidim. Pustila sam da se prašina oko nje spusti, da kritike utihnu, a da ideja o njenim konceptima u meni dovoljno sazri.

Ništa od toga se nije dogodilo, ali pošto sam se osetila kao da smo svi deo nekog novog performansa u kome se oni oni što je osporavaju nadglašavaju sa oduševljenima, a prašina od njihove buke se ne spušta, krenula sam put Ušća.

Obišla sam celu izložbu. Dva puta. Na neke koncepte sam se vraćala kako bi ih upamtila, na neke da utvrdim lekciju, a na neke samo da se još jednom uverim svojim očima da je to uradila.

Ja nisam umetnički kritičar i ne znam koji je od ona dva tabora s početka teksta u pravu, ali znam šta sam videla i šta me je ova izložba naučila. Prvo i osnovno, treba biti hrabar i pratiti sebe i svoj unutrašnji osećaj za izrazom. Ostati dosledan čak i kad ceo svet govori da si bezvredan. Ne plašiti se. Pomerati granice bola – i fizičkog i duhovnog. Izdržati. Ne prihvatati nametnute okvire i nikad ne stati. Znati da svaki ciklus u životu završimo, a da sledeći otpočnemo još svesniji sebe.

„Čistač“ šokira. Od samog ulaza u Muzej i činjenice da dok gledate postavku za kocept „Umetnik je prisutan“ do vas dopiru krici, uzdasi, dahtanje, vriska. Sprat iznad-potpuno ogoljavanje – tela, duše, psihe. Još jedan sprat, još jedan šok. I tako cela izložba. U tim šokiranjima, počneš da tražiš sebe i da se zapravo koncentrišeš na sebe i svoj osećaj. Što se mene tiče, sasvim dovoljno.

Bilo kako bilo, ovakvim konceptima, stvoriti svetsku prepoznatljivost je ogroman, planetarni uspeh i na njemu joj svim srcem treba čestitati, a da li njen uspeh govori više o njoj ili o nama (globalo) nek dokoni raspravljaju.

Ono što je mene dodatno oduševilo jeste način na koji je Muzej savremene umetnosti postavio izložbu. Tehnički bez i jedne zamerke. Dok šetate zdanjem osećate se kao da ste u nekom svetskom muzeju, a to jeste još jedna neizostavna stvar kod ove izložbe – Beograd je svet(ski).

Marina Abramović (Beograd, 1946) je umetnica performansa sa međunarodnim ugledom. Tokom karijere pomerala je svoje fizičke i mentalne granice istražujući teme emocionalne i duhovne transfiguracije, i potpisujući neke od najupečatljivijih performativnih činova sve do danas. Koristeći se širokim spektrom medija u ostvarenju svojih kreativnih ciljeva, Marina Abramović je konstantno preispitivala granice performansa i krajnjih  dometa ove umetnosti.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s