Dete

KAKO ODGAJATI SREĆNU DECU: Čuvena skandinavska pravila za vaspitanje dece

Posted by

Poslednjih godina se mnogo govori o skandinavskom načinu odgajanja dece koji se sve češće na svetskom nivou uzima kao pozitivan primer kako treba raditi sa mališanima, čemu pokloniti najviše pažnje i ka čemu ih usmeravati.

Pravila su pretočena u nekoliko knjiga, a roditelji koji su ih dosledno primenjivali kažu “da rade”.

Proučavajući metodu skandinavskog vaspitavanja dece, razgovarajući sa vaspitačima u švedskim vrtićima i gledajući odnos prema deci u ovoj zemlji, ne mislim da su izmislili toplu vodu, već su zapravo uspeli da ne podlegnu modernim trendovima vaspitanja. Uspeli su da sačuvaju pravila prema kojima su deca bila vaspitavana pre modernih tehnologija, a pre svega sistem vrednosti u kome  je porodica na prvom mestu.  

PET životnih lekcija koje sam naučila od deteta

Ovo su neka od pravila kojih se oni drže i lako su promenjiva.

  • Pustite decu da budu što duže napolju

Ne ide vam se napolje zato što je hladno i pada kiša? Kod Skandinavaca to ne postoji. Vremenske okolnosti nisu razlog da deca ne budu na svežem vazduhu. Ako je zima, oni ih dobro obuku, ako pada kiša, ili sneg obuku kabanice i uzmu kišobrane i – pravac šetnja. Na ulicama ćete po kišnom danu videti roditelje u kabanicama kako guraju kolica prekrivena najlonom. U vrtićima imaju obavezan boravak napolju bez obzira na vreme.

Ovo pravilo ne važi samo za hladne dane. U junu smo, npr. u parkovima videli decu iz vrtića koji dolaze na prskanje i kpanje u fontanama. Znači, kakvo god da je vreme – deca treba da što duže borave napolju. Norvežani imaju izreku koja kaže: Ne postoji loše vreme, već samo loša odeća.

Od A do Š: Kako putovati sa malim detetom

  • Jednostavnost i skromnost

Skandinavci uče decu jednostavnosti u svemu – od odeće do igračaka. Sve je jednostavno, komadi odeće su najčešće jednobojni, modeli jednostavni. Igračke su jednostavne, jasnih boja i najčešće od prirodnih materijala. Deca nemaju puno igračaka, jer veruju da deca igrajući se samo sa jednom, eventualno dve igračke vežbaju focus. Takođe, razvijaju maštu, somišljavajući nove igre sa istim igračkama.

  • Porodične aktivnosti

Skandinavci znaju da tokom nedelje uzmu slobodan dan i da ga provedu sa porodicom. Većina nas to sebi ne može da priušti, ali zato jedan dan vikenda može biti namenjen porodičnim izletima, šetnjama, zajedničkom kuvanju, ili bilo kojoj drugoj aktivnosti u koju je uključena cela porodica.

5 top mesta u Beogradu gde deca ne plaćaju ulaz

  • Ne preteruju sa dodatnim aktivnostima

Deca treba da budu deca, da se igraju, i da vreme provode napolju što više, tako nekako bi glasilo zlatno pravilo. Biće vremena i za treninge i za škole jezika i za umetničke radionice. Čeka ih ceo život koji će živeti po nekom rasporedu i u obavezama, i baš zato ih treba pustiti da u prvim godinama života budu SAMO DECA.

5 SAVETA ZA PUTOVANJE SA BEBOM AVIONOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s