Most Mehmed paše Sokolovića

Bila sam u Višegradu i hodala Andrićevim ulicama: Evo zašto morate da posetite ovaj grad

Posted by

Nijedan grad nije kao Višegrad. Nijedna varoš ne pruža tu vremensku liniju po kojoj kao da lebdiš u sadašnjosti dok svakom stopom osećaš prošlost. Niti jedno mesto pruža to saznanje da smo ovde i sada povezani sa tu i onda. Da smo deo neprekidive niti prošlosti naših predaka i budućnosti potomaka. Bili, jesmo i bićemo. Nijedan kao Višegrad.

Hodaš, a osećaš da lebdiš. Pa staneš, pustiš da se oči napiju Drine, da se duša nahrani milosti, da se um umiri od svake Andrićeve misli koja ti pada na pamet. Gledaš u crkvu, pa u reku, a pune ti oči mosta. I tražiš odgovore. Nijedan grad kao Višegrad ne nudi odgovore na sva velika životna pitanja o ljubavi, žrtvovanju, poreklu, tradiciji, ponosu, porodici, veri, milosti, prirodi, duši i ljudima.

Ja nisam rođena u Višegradu. Nisam detinjstvo provela tamo. Nemam u njemu ni babu ni dedu, ni familiju ni prijatelje. Ali imam uspomene. I on je jedan od mojih gradova jer se tamo osećam baš kako treba. Kao ja.

Ako vas ikada put nanese posetite Višegrad. Ako se to ne dogodi navedite vi put na njega. Vredi.

Ovo su znamenitosti koje treba da vidite u „lepom starom gradu Višegradu“.

Most Mehmed paše Sokolovića – Ćuprija na Drini

Već više od četiri veka višegradska ćuprija centralna je tačka ovog grada. Zahvaljujući Ivi Andriću koji ga je do detalja opisao most je postao poznat i prepoznatljiv i dalje od Balkana.

Most je zadužbina Mehmed paše Sokolovića, izgrađen je u 16. veku po projektu glavnog arhitekte turskog dvora Mimara Sinana. Leži na devet velikih kamenih stubova, a deo preko reke čini jedanaest lučnih otvora.

Most se nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine od 2007 godine.

Manastir Dobrun

Manastir Uspenja presvete Bogorodice, poznat je i kao manastir Dobrun i manastir Kruševo. Nalazi se u klisuri reke Rzav, 12 kilometara od Višegrada. Podigli su ga, 1343. godine, župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar.

Jedna od zanimljivosti vezuje se za nastanak naziva manastira Dobrun. Kada je Mehmed paša Sokolović postao vezir, pozvao je svoje roditelje da dođu da žive sa njim u Carigrad, pod uslovom da prime islam. Otac je pristao, ali majka po imenu Dobruna nije. Iz tog razloga, u znak zahvalnosti, narod je manastir u blizini reke Rzav, nazvao Dobrun.

Najpoznatije freske koje su do danas sačuvane, su freska cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem i freska ktitora, župana Pribila, sa sinovima i zetom.

Andrićgrad

Na krajnjem istoku Republike Srpske, uz samu granicu sa Srbijom, nalazi se grad u gradu, posvećen Ivi Andriću. Izgradnja Andrićgrada započeta je 28. juna 2011. godine, a svečano otvoren na Vidovdan 2014. godine.

Andrićgrad jednostavno morate da vidite da biste doživeli sve epohe kroz koje je ovo mesto prošlo. Stislki, spajaju se fragmenti renesanse sa otomanskim i vizantijskim elementima. Sam grad izgrađen je od kamena koji je sakupljen od starih kuća iz Trebinja I od njega su građene kuće kao iz turskog perioda. Pešačke ulice popločane su belim mermerom.

U gradu se nalazi oko pedesetak kamenih objekata među kojima su hotel, škola filma, zlatara, prodavnice, pekara, bioskop.

Postoje dva trga. Trg Nikole Tesle na kome se nalazi spomenik Ivi Andriću i Trg Petra Petrovića Njegoša. Crkva Svetog kneza Lazara i Svetih srpskih velikomučenika vidi se još sa ulica Višegrada, a predstavlja modifikovanu repliku manastra Dečani.

U Višegradu možete videti još i Višegradsku banju, kuću Ive Andrića, Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, Višegradsku kuću.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s