Konak kneza Miloša Obrenovića

Otkrijte tajne Topčidera: Kako je knez Miloš znao ko mu prvi put ulazi u kuću

Posted by

Beograd možda nema najlepše ulice na svetu. Nema ni najlepše parkove, niti najuređenije trgove. Ali Beograd ima Topčider. A tamo se nalazi jedan od najlepših konaka naše istorije, konak Kneza Miloša. Svedočanstvo jednog naroda, jedne države i njenih državnika.

Topčiderski park jedan je od najstarijih u Beogradu, nalazi se na Beogradu, a krasi ga i Topčiderska reka. Naziv mu je turski i i znači tobdžijska dolina. U 16. veku Turci su na ovom mestu lili topove za napad na Beograd. Nakon toga, bio je omiljeno izletište i turskih paša i austrijske gospode, sve dok knez Miloš Obrenović nije odlučio da se baš tu nastani i izgradi dvorski kompleks. Tako su pored konaka koji je nastao 1831. godine, na tom prostoru izgrađeni i crkva, kasarna, park i kafana. Knez Miloš je bio toliko očaran ovim mestom da je naredio da “nikakva kola ne puštaju ovuda, da livade ne kvare!“

Istine radi, nije ga birao samo zbog prirodne lepote, činjenice da je okružen šumom i zelenilom, već i zbog toga što je blizu Kalemegdana, kojim su u njegovo vreme upravljali Turci. Tako je sa dovoljne udaljenosti vrlo lako mogao da primeti svaku delegaciju ili vojsku koja se približavala konaku.

Kada budete prolazili ovuda obratite pažnju na bravu na ulaznim vratima. Brava sa velikom ključaonicom koristi se i dan danas nakon svih decenija.

A kroz ta vrata prolazili su smnogi. O tome kako je knez znao ko mu ulazi prvi put u kuću, postoji legenda koja se i danas prepričava. Naime, drugi stepenik na ulasku u konak bio je veći od prvog. Namerno. Legenda kaže da je tako knez naložio kako bi se oni koji ne znaju za to sapleli pri ulasku. Ovako je Miloš znao ko mu prvi put ulazi u kuću.

Ono što ovom parku daje neverovatan šarm jeste impozantni platan koji se nalazi ispred ulaza u muzej, a koji je posađen u isto vreme kada je izgrađen konak. Impresivno drvo je visoko 34 metra, obim stabla mu je veći od 7 metara, dok je obim krošnje čak 49 metara. Od 1979. godine je zaštićen kao spomenik prirode, a u međuveremnu je postavljeno 17 metalnih stubova koji pridržavaju krošnju.  

Muzej u okviru konaka trenutno je zatvoren zbog renoviranja, te u ovom trenutku možete uživati samo u parku, što uopšte nije malo. Park je veoma uređen, sa sadržajem prilagođenim deci, te nećete pogrešiti ukoliko se odlučite da neki od toplijih dana ove jeseni provedete baš na ovom izletištu.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s