Jalta

Pre 4 godine bila sam na Krimu: Ovih 5 lekcija o životu i danas pamtim

Posted by

Kada su mi pre četiri godine, u tadašnjoj redakciji ponudili da budem učesnik na Međunarodnoj konferenciji mladih novinara Evrope i Azije „Krim. Pogled iz drugog ugla“, bukvalno svi koje znam su pitali: Da li je pametno ići? Zar se tamo ne ratuje?

Nije se ratovalo. Uprkos natpisima u novinama, na ulicama nije bilo uniformisanih lica, niti paravojnih formacija.

To je bila i prva lekcijanije sve baš onako kako mediji pišu, naročito zapadni mediji o istoku, i obrnuto.

Jalta i Sevastopolj te 2015. godine jesu izgledali oronulo i za naš pojam nimalo moderno. Rupe u asfaltu, nesređene fasade, stari spomenici. A onda sam ostala zabezeknuta gradskim autobusima u Jalti koji su izgledali kao novija verzija autobusa iz filma “Ko to tamo peva”.  A to je bio tek mali šok u odnosu na onaj koji sam doživela kada sam ušla u toalet pozorišta u Sevastopolju i zapitala se u kom smo veku.

Svi ti utisci činili su drugu lekciju: Mi i ne znamo koliko moderno živimo u odnosu na ne tako daleke delove sveta. Za istočne zemlje, mi smo uveliko na zapadu.   

Zaposleni u prodavnicama i na pijaci nisu bili oduševljeni kada im se obratite na engleskom, ali čim pomenete da ste iz Srbije, zaradite makar osmeh, a oni uglavnom nastave da pričaju na ruskom. Jer Bože, svi mi iz Srbije znamo ruski kao maternji jezik. Tako me je, nimalo kroz šalu, nekadašnji kapetan crnomorske flote, Sergej Gorbačev, moj tadašnji sagovornik upitao: “Kakva ste vi to Srpkinja koja ne govori ruski?”

Bila je to treća lekcija: Rusima je normalno da znamo njihov jezik, makar toliko da ga razumemo.

Na malom buvljaku koji se nalazi na šetalištu istovremeno možete da kupite kožne rukavice, šubaru, kožne i krznene prsluke, kao i peškir za plažu i kremu za sunčanje. Kako je to moguće? Tako što su priroda i klima takve da u oktobru preko dana možete da se kupate dok gledate sneg na planini iznad mora.   

Lekcija broj četiri: Politička žarišta su najčešće na mestima neverovatnih prirodnih lepota i to nikad nije slučajno.

Sa nekadašnjim kapetanom jedne od najvećih flota sveta  Sergejem Gorbačevim sam se našla u Sevastopolju, krimskom gradu na obali Crnog mora, koji Rusi smatraju jednim od strateški navažnijih gradova, središtem Crnomorske flote u kome trenutno živi i radi čak 20.000 vojnika. Baš na tom mestu, pitala sam ga, šta bi poručio Srbima, šta je to što treba da naučimo i primenimo na naše živote. Njegov odgovor bila je peta i najvažnija lekcija sa ovog putovanja.

„Učite učite i učite. Učite ruski jezik. Pamtite svoju istoriju, ne zaboravljajte svoju veru, ne zaboravite da ste pravoslavci i ne zaboravite da Zapad uvek sve gleda kroz biznis“.

Šesnaestog marta 2014. Godine održan je Referendum o status Krima sa ciljem da se donese odluka o daljoj sudbini dotadašnje Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja u sklopu Ukrajine. Referendum je održan nakon masovnih protesta u Kijevu koji su doveli do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča 22. februara 2014. Prema obajvlejnim rezultatima 96,77% glasača glasalo je za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s