Putovanje s detetom

Od A do Š: Kako putovati sa malim detetom

Posted by

Za godinu i po dana prešli smo preko 10.000 kilometara. Zajedno, u naručju videli smo Severno, Baltičko i Jonsko more. Trčali po Zlatiboru, popeli se na Goliju. Špartali vojvođanskim ravnicama. Vozili smo se avionom, brodom, autobusom, tramvajem, automobilom, pa čak i traktorom. Upoznali severnu i južnu kulturu. Kuvali po hotelima domaću supu, jer ona iz restorana nije „kao mamina“. Promenili pet različitih krevetaca. Ponekad se budili sa petlovima, ponekad prespavali doručak. Uvek se vraćali zdravi, nasmejani i odmorni. A tek se spremamo za putovanja.

Prvi put smo na put krenuli kada je Mihailo imao 2,5 meseca. Kolima na Zlatibor. Svi su nam govorili da grešimo i da ćemo se samo namučiti i mi i beba. Bili su u pravu. Vratili smo se ranije nego što smo planirali, samo zbog toga što smo krenuli nepripremljeni. Otišli smo u apartman koji nije prilagođen bebama, nismo imali krevetac, kadicu za kupanje, adekvatnu svetlost. Pri tom, ja sam obećala detetu od 2,5 meseca da ga na dan putovanja neću stavljati u kolica jer je dva i po sata proveo u auto-sedištu. I tako pametna, ispunila sam obećanje dato BEBI i nosila je ceo dan na rukama preko Zlatibora!

Elem, nije nas to prvo i neuspešno putovanje obeshrabrilo, već smo iz njega naučili mnogo. I sve ispravili već pri sledećem odlasku iz grada, deset dana kasnije. Od tada barem jednom mesečno putujemo, a naše dete je postalo pravi putnik.

Ovo su saveti i lekcije koji provereno rade ukoliko putujete sa malim detetom.

Smeštaj

Kada putujete sami, ili u društvu isključivo odraslih osoba smeštaj je pitanje komfora i nikada nije preterano presudan, jer ne idete na put da biste boravili u sobi. Kada idete sa bebom, ili malim detetom na put, smeštaj je izuzetno bitan. Obavezno se raspitajte o sledećim stvarima:

 • Higijena (mora redovno da se čisti, da bude uredno i važno je da nadređeni u smeštaju budu otvoreni za saradnju, u smilu ako treba češće da se promeni posteljina i sl).
 • Napomenite da dolazite sa malim detetom jer mnogi apartmani i hoteli imaju sobe prilagođene deci.
 • Pitajte da li imaju krevetac, većina apartmana i hotela ima (ne pričam samo o hotelima sa 4 i 5 zvezdica, već i o veći apartmana na npr. Zlatiboru).
 • Šporet i frižider su obavezni (sem ukoliko niste u all inclusive smeštaju).

Apoteka

Iako pripadam onoj kategoriji „ne nosim lekove da ne prizivam bolest“, neke stvari moraju da se nađu u torbi kada idete na put sa malim detetom:

Alkohol ( ovo sam inače nosila i pre deteta, i svaku stvar koju može rukom da dohvati odmah prebrišem. Možda nema potrebe, ali meni mirna duša. Naravno da ga treba nositi i za ne daj Bože saniranje rana, posekotina i sl)

 • Vata
 • Flasteri, hanzaplasti
 • Sirup za tepmeraturu ( po preporuci vašeg lekara, ako idete van zemlje)
 • Rakija ( za spoljnu upotrebu, u vidu obloga)

Putovanje kolima

Meni je putovanje kolima, najmanje komforno. Iako možete da pravite pauze kad god zatreba, da stignete od tačke A do tačke B morate, pa će i put trajati duže za dužinu pauziranja.

 • Ako ne morate nemojte da sedite sa detetom pozadi jer će manje tražiti vašu pažnju, a više se samo zanimati.
 • Ponesite omiljene grickalice
 • Ukoliko putujete duže možete namestiti neki vid stočića na kome će moći da ređa igračke, lepi stikere, lista knjige i sl.
 • Ukoliko niste protivnik gledanja crtaća na mobilnim aparatima, držač za telefon ili tablet je odlična stvar.

Putovaje avionom

 • Uđite među poslednjima u avion jer kad sednete čeka vas minimum 40 minuta boravka na istom mestu.
 • Deca ispod dve godine sede rodititeljima u krilu i dobijaju poseban pojas koji se vezuje za pojas roditelja.
 • Ponesite mleko, sok ili nešto što dete pije. Na kontroli ćete morati da pokažete dečije flašice sa tečnostima kako bi uzeli uzorak i proverili da li su “čiste”. Kada avion uzleće zbog pritiska u ušima dete bi trebalo da pije nešto ili doji.
 • Ponesite grickalice, igračke, knjige i to omiljene, kako bi držale pažnju detetu. Sto duži let to više sadržaja.
 • Torba sa bebinom rezervnom garderobom, pelenama i sl. ide sa vama

Pripremite se na to da će dete u “cugu” morati da sedi na jednom mestu oko pola sata do 40 minuta koliko otprilike prođe od ulaska u avion do gašenja znaka za obavezno vezivanje. Ukoliko i nakon toga bude uznemireno možete ga prošetati po avionu.

Putovanje brodom

Bilo da idete na putovanje brodićem kao neki vid ekskurzije, ili neko plovilo koristite kao prevozno sredstvo, obavezno dete zaštitite od vetra (makar to bio samo suv peškir preko leđa). Na plovilima se najčešće izgori jer zbog vetra i vode ne osećate toplotu te su, bez obzira na godišnja doba, kreme za sunčanje obavezne, kao i majice sa rukavima.

Ne krećite na put bez ovoga

 • štapni mikser ( gde god da idete postoji mogućnost da dete neće hteti da jede ponudu iz restorana. A to znači samo jedno – zavrnuti rukave i spremiti obrok).
 • kolica ( dokle god može da se vozi u kolicima, ona su za putovanja obavezna. Prvo, imate veće šanse za šetnju jer pešaka daleko ne biste dogurali sa malim detetom. Drugo, dete može da dremne u kolicima, pa ne morate da jurcate nazad u smeštaj).
 • Krevetac ( Obavezno pitati u smeštaju da li imaju krevetac, ako nemaju nabaviti svoj prenosivi krevetac).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s