“Nije bitno kakava je svadba, već kakav će brak da bude”

Posted by

Na dan našeg venčanja kiša je lila satima. Svatovi su kasnili. Malo je falilo da zakasnimo na obred u crkvi. Zbog mokrog asfalta venčanica se po rubu isprljala nakon svega nekoliko koraka. Nismo išli na mladenačko fotografisanje. Otkazan je koktel u dvorištu restorana. Gudački kvartet čiji zvuci je trebalo da odjekuju prelepom baštom svirao je u sali. Građansko venčanje održano je u zatvorenom, umesto pod vedrim nebom i specijalno za tu priliku crvenim ružama ukrašenim oltarom. Pogrešno sam se potpisala u knjigu koju mi je matičar pružio. A mladoženja je bio u gipsu i na štakama.

Sećam se da sam zadržavala suze i da sam u jednom momentu pomislila „I ovaj dan će se završiti“. A onda se u meni nešto prelomilo. Pogledala sam oko sebe i shvatila da su oko nas zaista naši najbliži i samo oni koje smo zaista želeli da vidimo taj dan. Da se smeju. Raduju. Vesele. Da ne vide ništa od onoga što sam ja videla. Da je tu on. Čovek nesalomivog duha koji je prethodnu noć ukrašavao štake. Čovek koji je u crkvi stajao duže od pola sata na jednoj nozi jer je pred Bogom hteo da (se) obeća da će biti oslonac i onda kada oslonac njemu bude trebao. I reči moje drugarice samo su odjekivale u glavi: „Nije bitno kakva je svadba, već kakav će brak da bude“. 

A svadba je bila sjajna. Brak danas puni pet godina. Pre pola godine krstili smo sina.

Ja se danas sa osmehom sećam svih stvari koje su krenule „naopako“ tog 20. septembra. Ponekad se pitam da li je još nešto moglo da se izjalovi, pa se brže bolje ugrizem za jezik. Zahvalim Bogu, zapalim sveću za nas. Kad zaškripi u životu, ja uzmem album sa slikama od tog dana, pustim pesmu uz koju smo tada plesali na tri noge, otplačem za sve hrabrosti koje smo prošli i poljubim ga. Idemo dalje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s