KRF, mesto na kome se osećate kao kod kuće

Posted by

Onog trenutka kada sam iznad apartmana videla grčku crkvu iz čijeg se dvorišta vijorila srpska zastava znala sam da nigde nisam otputovala. Vratila sam se kući. Koračala sam danima zemljom u kojoj su moji preci našli nadu, mestom na kome su okrepljeni, osnaženi, mestom gde su uspeli da vaskrsnu. I znala sam tog momenta da nisam u inostranstvu već da sam došla kući. Svaki put kada bih u Dasiji prošla pored spomen ploče stradalim vojnicima ispisane ćirilicom moje telo se ježilo. Kada ste na Krfu osećaj zahvalnosti, melanoholije I poštovanja se neprekidno prepliću.

Krf je jedno od sedam jonskih ostrva, koje se nalazi na krajnjem severozapadu Grčke, samo 2km od albanske obale. Zbog velike količine padavina ima bujnu vegetaciju pa ga Grci nazivaju I “zelenim ostrvom”. Poznato je po smaragdnim uvalama I kristalno čistom moru, ljudima koji su sjajni I gostoljubivi domaćini.

Posebne veze između Srba i Krfljana datiraju još od Prvog svetskog rata. Prijateljstvo koje se u muci stvorilo i dan danas živi. Poznato je i rado se na Krfu prepričava da je vlasnik hotela “Bela Venecija” u kome je bila smeštena srpska vlada sve tri ćerke udao za Srbe.

Grad Krf

Glavni grad je Krf i on leži na istočnoj obali ostrva. Zbog svoje lepote i očuvanosi uveden je na spisak svetske kulturne baštine UNESKO-a. Njime su u različitim razdobljima vladali  Rimljani, Goti, Feničani, Francuzi, Turci, Englezi , te nimalo ne čudi što je grad kao kakav kolaž arhitektonskih dela.

Grad se sastoji od starog i novog dela. Stari grad se stastoji od krivudavih i uzanih ulica popločanih kaldrmom,  sa malim trgovima i kamenim zgradama. Mirisi iz brojnih restorana mešaju se sa parfemima turista i mirisima slatkih pereca koje se prodaju na ulici.

Najveća znamenitost jeste stara tvrđava koju su Mleci podigli kako bi se odbranili od Turaka i gusara, a veći deo ovog utvrđenja su Britanci uklonili u prvoj polovini 19 veka. Specifičnost gradu daje i veliki broj crkava, čak 37, od kojih su najpoznatije Crkva svetog Spiridona i Katedralni hram, posvećen Bogorodici.

Ostrvo Vido

Od Krfa do ostrva Vido dolazi se brodićem, koji je kada smo mi išli, jurio takvom brzinom da sam pomislila da od tolikih udara vetra nema šanse da se svi ne porazboljevamo. Pogrešila sam. Za ljude sa naših prostora, svaki odlazak na Vido smatra se hodočašćem I baš tako se i osećate. Gazite po tlu dok se po glavi vrte sve lekcije iz istorije, telo blago podrhtava od poštovanja, a oči upijaju i traže – gde je? Gde je grobnica koju je opevao Bojić?

Stazom kroz borovu šumu penjete se do mauzoleja srpskim vojnicima. Zatim se stepenicama spuštate do mesta koje je označeo kao “Plava grobnica”.  Smatra se da je večni spokoj u dubinama mora kod Vida našlo preko 10.000 naših vojnika. Grci poštuju ovo mesto i ne kupaju se u okolini ostrva, a meštani kažu da ni ribari tu ne zabacuju svoje udice I mreže.

Palata Ahilion

Ako ste ljubitelj mitologije, ovaj dovorac morate da vidite. Palata Ahilion nalazi se 9 kilometara južno od grada Krfa, a sagradila ga je u 19. veku supruga austrougarskog cara Franca Jozefa Elizabeta.

Palata poseduje prelep vrt u kome se nalazi cveće iz svih krajeva sveta. U vrtu se nalaze dve skulpture Ahila, kao i mermerne statue bogova sa Olimpa, i devet muza zaštitnica umetnosti koje prate Tri Harite. Takođe, do njih se nalaze i biste antičkih filozofa i pesnika, ali  Šekspirova, kao i bista Lorda Bajrona. Turistima je omogućeno da vide i prizemni deo dvorca, u kome se nalazi i spavaća soba carice Elizabete.

 Ukusi i mirisi

Ako negde možete da osetite ukuse i mirise Grčke, onda je to na Krfu. Možete se hraniti po restoranima u supermarketu, ali i kupovati hranu od lokalnog stanovništva. Kako je većina mesta na Krfu mala, najamnici apartmana najčešće se bave i proizvodnjom hrane. Tako, u gotovo svakoj kući možete kupiti domaće maslinovo hladno ceđeno ulje, kao I domaće vino I to direktno iz bačvi u kojima se čuva.

Restorani brze hrane nisu prečesti, ali su raznovrsni. Po manjim mestima nema puno pekara, ali zato u gradu Krfu sve miriše na tek pečeno pecivo.

Kada su slatkiši u pitanju, na Krfu vam pored brojnih poslastičarnica industrijski slatkiši neće ni pasti na pamet. Ukoliko do sada niste, preporučujem vam da probate diples, tradicionalni grčki desert napravljen od tankih listova testa koji se presavijeni prže dok ne postanu hrskavi, a zatim se prelivaju nadevom od meda i cimeta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s