KEFALONIJA – Izvorna Grčka sa najpitkijim vinom

Posted by

Kako bi me ubedio da ove godine letujemo na Kefaloniji, a ne na Jadranu, moj suprug je jedne nedelje u junu spremio picu i nagovorio me da gledamo film „Mandolina kapetana Korelija“. Posle samo nekoliko minuta pristala sam da Herceg Novi zamenim malim mestom Lasi na grčkom ostrvu. Scene borove šume, peskovitih plaža i neverovatnh stena okupanih talasima bile su dovoljne da počnem da se pakujem.

Prvi susret sa ostrvom je avionska pista tik uz more. Sto se mene tiče, možete me ostaviti i na aerodromu, bila mi prva pomisao, ali onda su slike neverovatne prirode počele da se ređaju.

Većina plaža u mestu Lasi omeđena je stenama koje su talasi isklesali do krajnje slikovitog, ali dramatičnog izgleda. Sve plaže su sa sitnim peskom, dok je more prozirno. Iako Grci ne važe za preterane čistunce, na moje iznenađenje, plaže kao i ulice su besprekorno čiste.

Glavni grad ostrva je Argostoli, i nalazi se na južnom delu ostrva, u Eponimus zalivu. Na ulazu u grad nalazi se 900 metara dug most Drapano, koji je, za razliku od većine zgrada u Agrostoliju „preživeo“ zemljotrese iz 1953. godine. Sa njega turisti često posmatraju ronioce koji su u potrazi za kornjačama.

Argostoli je moderan grad, kulturni i trgovinski centar ostrva. Luka u gradu je uvek puna, kao i promenada i šetalište u centru grada. Lokalni taksisti kažu da sezona i dolazak turista počinju u aprilu i traju zaključno sa oktobrom. Inače od mesta Lasi do Argostolija autobuska karta košta 1,8 evra, dok taksi staje 6.

Pećina Melisani u čijoj unutrašnjosti je jezero Melisani sa najtirkiznijom bojom koju sam mogla da zamislim je nešto što se ovde ne zaobilazi, iako je spisak pre svega prirodnih zanmenitosti podugačak.

Ono što upotpunjuje utisak „prave Grčke“ jesu meštani koji nesebično dele savete kako o mestima koje treba videti, tako i o hrani koju treba obavezno probati na ovom ostrvu.

Tradicionalno jelo koje se ovde pravi jeste Kefalonijska pita sa mesom, a posebno se diče „Robola“ vinom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s